Onderzoek is de grondslag voor een effectief en succesvol communicatieplan. Op basis van (wetenschappelijke) feiten en diverse onderzoeksmethoden verzorgt MTN zelf en/of in samenwerking met gerenommeerde onderzoeksbedrijven een gefundeerd onderzoek.
MTN is al jaren aangesloten bij de Stichting Wetenschappelijke Onderzoeken van Commerciƫle Communicatie). 1+1 = 3
Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet – in de advertentie?
Scriptiewinnares Sophie Boerman, UvA, heeft met behulp van Sanoma Tijdschriften bij gfk IntoMart (met Tobii) eyetracking onderzoek gedaan naar welke kenmerken in het oog springen van een advertentie in een tijdschrift en welke niet! Waar moet je als adverteerder op letten? Zijn factoren als compositie van de communicatieboodschap in de advertentie belangrijk? of is kleur de dominante factor? of is het het mooie plaatje juist wat in het oog springt? Allemaal logische vragen. In het eyetracking onderzoek zijn 183 advertenties in meer dan 400 kenmerken gecodeerd. De kenmerken zijn uiteindelijk geanalyseerd, getoetst en uiteindelijk conclusies getrokken. Als kanttekening moet gezegd worden dat het uitsluitend gaat om visuele aandacht en niet het bewustzijn/herkennen van de advertentie.
Het onderzoek wijst duidelijk uit dat formaat van de advertentie wel degelijk uitmaakt! Hoe groter hoe beter. Het evenwichtig verwerken van kleur, beeld, tekst, logo en boodschap is voor het kijkgedrag ook belangrijk. De boodschap moet duidelijk zijn, wil de kijker naar de juiste elementen in de advertentie kijken! En als laatst heeft de positie waar de advertentie in het tijdschrift staat invloed op het kijkgedrag.
Deze conclusies funderen de vermoedens van MTN en zal van evalueren per klant/branche/product de weloverwogen balans tussen het doel, het formaat, de inhoud, de vormgeving en uiteindelijk de media en middelenmix voor haar klanten blijven hanteren.
onderzoek Storytelling in advertising
Storytelling in advertising is een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door drs. Anne Beekman. In deze scriptie is onderzoek gedaan naar in eerste instantie ongeholpen herkenning van merken in televisiecommercials.